2 Nisan 2013 Salı

Php'de Değişken nedir? Php'de Değişken tanımlaması nasıl yapılır? Php'de Değişkenin mantığı nedir?


Php'de Değişken nedir? Php'de Değişken tanımlaması nasıl yapılır? Php'de Değişkenin mantığı nedir?

Değişkenler, verileri bellekte tutmak için kullanılır. Her tanımlanan değişken, bellektebelli bir yer ayrılmasına neden olur. Değişkenin içerisine programın herhangi bir yerindefarklı değerler atanabilir. İçerisinde değer bulunduran bir değişkene yeni bir değer atandığında eski değer kaybolur, yerine bu yeni değer tutulur. ‘Değişken’ adını da bu yüzden alır.
Örnek olarak boş bir bardak düşünün. İçindeki madde su, meyve suyu veya kola olabilir. Önemli olan bardağın kendisidir. İçindeki ise bardağın içerdiği maddedir. Yani bardağı bir değişken içindeki maddeyi de değişkenin değeri olarak düşünebiliriz.


Değişkenler tanımlanırken değişken isminin başına “$” (dolar işareti) konulur.Değişkenler (ç, ğ, ü, ö, ş ı, İ gibi Türkçe karakterler hariç) bir harf ya da ‘_’ işareti ile başlayabilir. Değişken adı içerisinde rakam bulunabilir fakat değişken adı rakamla başlayamaz. Ayrıca değişken içerisinde ‘_ ’ işaretinden başka işaret kullanılmaz Değişkenlere atama yapılırken daha sonra göreceğiniz atama operatörü olan “=” (eşittir) işareti kullanılır. Değişken tipi belirlemeden değişkene direkt olarak değer atayabiliriz.
 Doğru Değişken tanımlama Örnekleri;
$sayi_1 = 453;
$isim = “Hasan”;
$boy = 1.78;
Yanlış Tanımlama Örnekleri;
$1sayi= 453; (değişkenler rakamla başlayamaz)
$isim% = “Hasan”; (değişkenler içinde ‘_’ işaretinden başka işaret kullanılmaz)
$maaş=1000; //’ş’ (Türkçe karakter kullanılamaz)
$Soyad=Ünlü (değişken içine Türkçe karakter atanabilir fakat bütün karakter
değişkenler çift tırnak içine yazılmalıdır. “Ünlü” gibi.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder